Ceremonie

De ceremonie

Als jullie mij hebben laten weten dat ik jullie mag trouwen, ga ik alles in orde maken. Jullie ontvangen dan een schriftelijke bevestiging. Ik leg jullie datum vast in mijn trouwagenda en er staat niets meer in de weg voor een schitterende ceremonie.

Ongeveer 2 maanden voor de trouwceremonie zien we elkaar opnieuw voor het inhoudelijke gesprek.

Als jullie als gesprekslocatie  jullie trouwlocatie kiezen kunnen we ter plekke bekijken naar de mogelijkheden voor een speciale binnenkomst, een optimale trouwopstelling en eventuele aanvullende bijzonderheden.

In aanloop naar jullie huwelijksdag houden we contact om de laatste informatie met elkaar uit te wisselen voor een onvergetelijke ceremonie. Op de dag zelf ben ik er helemaal voor jullie en ben ik ruim op tijd aanwezig voor de laatste voorbereidingen in samenspraak met jullie en de ceremoniemeester.

Welke trouwceremonie past bij jullie?

Een voordeel van het kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar, je kunt kiezen welke trouwceremonie het best bij jullie wensen past.

a

Je kunt kiezen voor een wettelijke ceremonie oftewel wettelijk trouwen.

Dit houdt in dat het een formele huwelijksvoltrekking is, het zogenaamd burgerlijk huwelijk met een officiële huwelijksakte opgemaakt door de desbetreffende gemeente waar jullie trouwen.

Als zelfstandig trouwambtenaar ben ik beëdigd om jullie overal op officiële trouwlocaties in Nederland te mogen trouwen. De enige voorwaarde hiervoor is dat de gemeente van jullie keuze mij toestemming verleend, dus benoemd voor één dag, voor de huwelijksvoltrekking. Bij de meeste gemeenten is dit mogelijk. Naast mijn vergoeding betalen jullie dan ook de leges die de gemeente rekent voor jullie huwelijk.

Een andere keuze is het ceremonieel trouwen.

Dat wil zeggen, de ceremonie lijkt officieel, alleen trouwen jullie voor de Nederlandse wet op dat moment niet. Deze ceremonie heeft dan ook geen enkele juridische status. Een groot voordeel van ceremonieel trouwen is dat je in deze vorm niet gebonden bent aan bepaalde tijd of plaats. Dus ook ‘trouwen “ op een zondagmiddag, een feestdag, een niet officiële trouwlocatie of in het buitenland is mogelijk.

Je kunt de ceremonie helemaal naar eigen wensen invullen. Vrienden die willen spreken, live muziek tijdens de ceremonie, het kan allemaal tijdens een ceremoniële verbintenis. Het is jullie dag, alle tijd!

Tijdens een ceremoniële verbintenis zullen jullie gasten geen verschil merken met een wettelijke ceremonie, omdat alle elementen van een burgerlijke huwelijk in de ceremonie aan bod komen. Deze elementen zijn, belofte van trouw, oftewel het ja-woord, wisselen van de ringen, tekenen door de getuigen. Het lijkt het in alles op een wettelijke ceremonie.

Om de ceremonie wettelijk te maken trouwen jullie op een eerdere datum, voorafgaand aan de ceremonie, voor de wet.